PekelKAJ JE PEKEL?

To je grapa z imenom »Pekel«, med kmetijama Kogelnik in Kumer (Šapek) pod Uršljo goro in je danes pravzaprav gozdni oder, ki smo ga maja 2016, v Društvu Solzice Ravne, obudili v življenje zaradi Festivala solzic. Stoji na avtentičnem prostoru  Pekla, ki ga poznamo iz Prežihove črtice »Solzice«. Sestavlja ga škorjača – iz drevesne skorje postavljeno bivališče v katerega so se nekoč zatekali drvarji, ko jih je v gozdu zalotil dež ali jih je ulovila tema in nekaj klopi. Zraven je še leseno korito in tabla, ki opozarja, da je obiskovalec vstopil na prostor Prežihovega Pekla; da pa se bo lažje spomnil vsebine »Solzic«, je knjiga Solzice spravljena v kovinskem »nabiralniku« in na volju vsakomur, ki želi izvedeti kako je bilo nekoč na tem prostoru, za katerega je Prežih v Solzicah zapisal: » Na koncu našega polja je bila grda, temačna globača, ki so ji rekli Pekel. Bila je podobna globokemu kotlu, obdana od treh strani s strmimi bregovi, le na eni strani je imela žrelo, ki pa se je izgubljalo v črno, skrivnostno lesovje«. 

KAJ pomeni PEKLENSKI SPREJEM?

Gre za doživetje Pekla iz črtice Prežihovega Voranca »Solzice«, pri čemer »Doživetje Pekla« predstavlja turistično zgodbo in nepozabno doživetje. Peklenski sprejem je svojevrstna inscenacija

in preplet literature, dediščine, ljudskih zgodb, kulinarike, tradicije in avtentičnosti kraja. 

 

KDO VAS SPREJME?

Peklenščki, seveda! In Lucifer!

 

KAJ JE PEKLENSKA POGOSTITEV?

Po končanem sprejemu sledi »Peklenska pogostitev«, ki ponuja:

- Hudičevo slino (šnops)

- Peklenski namaz (rženi kruh z ojstrim namazom)

- Hudičeva jajca – vsak dobi eno (prepeličja jajca pobarvana v rdečo)

- Človeškiegrehe – 2 vrsti grumpov (ta mastne in velike za velike grehe in grešnike, medtem, ko so mali grumpi predvideni za normalne in bolj običajne grehe).

 

Na voljo so turistični spominki:

Hudičeva jajca – 6 rdečih jajc  v embalaži z napisom »Spomin na Pekel«, 

Za velike grešnike – ta mastni grumpi zapakani v embalaži

Za normalne grešnike – običajni grumpi

 

Dostop do prizorišča: 

Spodaj - iz smeri Rimski vrelec 

 Zgoraj – Prežihova pot ali pot od Ivarčkega jezera, mimo koče LD Prežihovo – Kogelnika in Kumra (Šapek) do Pekla

 

PEKEL je v letu 2017 ZA INDIVIDUALNE OBISKOVALCE  ODPRT:

V času Festivala solzic:

V soboto, 19. maja ob 11.00 in 14.00  

V nedeljo, 21. maja ob 14.00

Zbirno mesto pri Solzici velikanki na križišču v Kotljah.

Vodič vas bo pospremil na pot do Pekla in doživetja.

 

PREDVIDENI DRUGI TERMINI: Srečanje pri Prežihovi bajti 10. avgust, Ravenski dnevi, Parkljada, začetek decembra

 

ZAKLJUČENE SKUPINE: kadarkoli ob lepem vremenu; ob najavi vas na dogovorjenem prostoru pričaka vodič in vas z razlago, pospremi do Pekla.

 

INFORMACIJE: Renata Picej 041/759 490

Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani in jo naredili bolj prijetno, uporabljamo »piškotke« (ang. coo). Piškotki so majhne podatkovne enote, ki nam omogočajo primerjavo novih in predhodnih obiskovalcev, razumevanje, kako uporabljajo našo stran, in ki nam posredujejo podatke, s katerimi lahko naredimo prihodnji obisk spletne strani bolj prijeten in učinkovit. Če ne želite uporabljati piškotkov, nastavite svoj računalnik tako, da izbriše vse piškotke spletnih strani in/ali vas opozori, preden se piškotek shrani na disk. Če ne želite spremeniti uporabe piškotkov, preprosto nadaljujte na spletno stran.

Podrobne informacije -- http://ec.europa.eu/justice/data-protection/article-29/documentation/opinion-recommendation/files/2012/wp194_sl.pdf 

Vrste piškotkov katere uporabljamo

 

 

V Društvu Solzice spoštujemo zasebnost obiskovalcev spletnih strani in osebnih podatkov ne bomo posojali, prodajali ali dali na razpolago tretjim osebam. Podatki, ki nam jih boste zaupali, bodo za interno uporabo v našem podjetju, za promocijske namene in za izboljševanje delovanja spletnih strani. 

Društvo Solzice si pridržuje avtorske pravice na vsebino, ki je objavljena na naših spletnih straneh. Vsebine naših spletnih strani ni dovoljeno spreminjati oziroma uporabljati na spletnih straneh drugih podjetij. Vsebine ni dovoljeno kopirati za javne in komercialne namene.

Informacije na naših spletnih straneh so pripravljene z veliko mero skrbnosti. Društvo Solzice ne prevzema odgovornosti uporabe kateregakoli dela vsebine za različne namene. Uporaba vsebine, ki je objavljena na naših spletnih straneh, poteka na lastno odgovornost uporabnika.

Snemanje programov in podatkov z naših spletnih strani se izvaja na lastno odgovornost. Društvo Solzice ne odgovarja za morebitno škodo, ki lahko nastane pri uporabi datotek in podatkov s spletnih strani. Prav tako ne odgovarjamo za morebitne računalniške viruse, ki nastanejo kot rezultat presnemavanja datotek ali podatkov z naših spletnih strani.

Spletne strani Društva Solzice vsebujejo tudi povezave na spletne strani drugih podjetij z namenom, da vam omogočimo dostop do dodatnih virov informacij. Društvo Solzice ne odgovarja za vsebino na povezanih spletnih straneh drugih podjetij, in v kolikor bo ugotovljeno, da je tovrstna vsebina zavajajoča, bomo te povezave prekinili, takoj ko bo tehnično mogoče.

V društvu Solzice Ravne spoštujemo zasebnost obiskovalcev spletnih strani in osebnih podatkov ne bomo posojali, prodajali ali dali na razpolago tretjim osebam. Podatki, ki nam jih boste zaupali, bodo za interno uporabo v našem podjetju, za promocijske namene in za izboljševanje delovanja spletnih strani. 

Društvo Solzice Ravne si pridržuje avtorske pravice na vsebino, ki je objavljena na naših spletnih straneh. Vsebine naših spletnih strani ni dovoljeno spreminjati oziroma uporabljati na spletnih straneh drugih podjetij. Vsebine ni dovoljeno kopirati za javne in komercialne namene.

Informacije na naših spletnih straneh so pripravljene z veliko mero skrbnosti. Društvo Solzice Ravne ne prevzema odgovornosti uporabe kateregakoli dela vsebine za različne namene. Uporaba vsebine, ki je objavljena na naših spletnih straneh, poteka na lastno odgovornost uporabnika.

Snemanje programov in podatkov z naših spletnih strani se izvaja na lastno odgovornost. Društvo Solzice Ravne ne odgovarja za morebitno škodo, ki lahko nastane pri uporabi datotek in podatkov s spletnih strani. Prav tako ne odgovarjamo za morebitne računalniške viruse, ki nastanejo kot rezultat presnemavanja datotek ali podatkov z naših spletnih strani.

Spletne strani Društva Solzice Ravne vsebujejo tudi povezave na spletne strani drugih podjetij z namenom, da vam omogočimo dostop do dodatnih virov informacij. Društvo Solzice Ravne ne odgovarja za vsebino na povezanih spletnih straneh drugih podjetij, in v kolikor bo ugotovljeno, da je tovrstna vsebina zavajajoča, bomo te povezave prekinili, takoj ko bo tehnično mogoče.

Organizacija: društvo Solzice Ravne, občina Ravne na Koroškem in ZKŠTM Ravne

 

   
   

 

 

I.R.V. d.o.o., Radomlje

ORDO EQUESTRIS VINI EUROPAE
EVROPSKI RED VITEZOV VINA

 

 


 

 

 

Organizatorji

Društvo Solzice -