Na Strojni želimo letos izpostaviti bukovništvo kot del koroške identitete, značilne za prostor Mežiške doline in Podjune, zato vas prijazno vabimo, da počastite naše prizadevanje z vašo prisotnostjo. Na Strojni bo zaradi pomena bukovništva tudi otvoritev Festivala solzic. »Kres besed« pa bo postal vsakoletna prireditev in primer kulturnega turizma.

V LITERNEM TABORU (19. in 20. maj) sodelujejo OŠ iz Raven in Prevalj, iz Avstrije pa prihaja Neue Mittelschule Bleiburg/Pliberk (g. Krop Pepej in ga. Kušej Marica). Dogodek bo dopolnil še LIKOVNI TABOR ter dogajanje ob otvoritvi festivala ob 18. uri.

Festival postavlja v ospredje solzice; Prežihove in tiste, ki simbolizirajo pestrost narave! Festival solzic je poklon Prežihu in poklon diverziteti narave, kulture, dediščine, tradicije, življenja in človeka pod Uršljo goro. To je turistična prireditev v okviru kulture in turizma, hkrati s tem pa tudi stopnica do vnovične postavitve Koroške na zemljevid Slovenije. Festival solzic je svojstveno praznovanje in praznik Koroške. 

V okviru festivala  bo,  med drugim, potekala v soboto,  20. maja, prireditev z imenom KOTL'JADA.

Kotl'jada je zastavljena kot zabavni in promocijsko - tekmovalni dogodek, namenjen vsem, ki se želijo predstaviti s svojo kuharsko ustvarjalnostjo. 

Pravila in pogoji sodelovanja so enostavni. Ustvariti je treba izvirno enolončnico, ki jo kuharji  kuhajo in pripravljajo na samem prireditvenem prostoru - v kotlu (ali loncu), na odprtem ognju ali plinskem gorilniku. Enolončnica mora vsebovati najmanj tri živila, ki so zrasla, bila vzrejena ali pa pridelana na Koroškem. Živila oz. sestavine s Koroške morajo biti jasno navedena na recepturi.

 

Ocenjevanje

Enolončnico bodo ocenjevali:

  1. tri članska strokovna komisija, 
  2. obiskovalci prireditve : s posebno oceno za izvirnost, nenavadnost, kreativnost, promocijo, ..

 

Prijave:

TD Solzice Ravne
Renata Picej  041/759 490

PekelKAJ JE PEKEL?

To je grapa z imenom »Pekel«, med kmetijama Kogelnik in Kumer (Šapek) pod Uršljo goro in je danes pravzaprav gozdni oder, ki smo ga maja 2016, v Društvu Solzice Ravne, obudili v življenje zaradi Festivala solzic. Stoji na avtentičnem prostoru  Pekla, ki ga poznamo iz Prežihove črtice »Solzice«. Sestavlja ga škorjača – iz drevesne skorje postavljeno bivališče v katerega so se nekoč zatekali drvarji, ko jih je v gozdu zalotil dež ali jih je ulovila tema in nekaj klopi. Zraven je še leseno korito in tabla, ki opozarja, da je obiskovalec vstopil na prostor Prežihovega Pekla; da pa se bo lažje spomnil vsebine »Solzic«, je knjiga Solzice spravljena v kovinskem »nabiralniku« in na volju vsakomur, ki želi izvedeti kako je bilo nekoč na tem prostoru, za katerega je Prežih v Solzicah zapisal: » Na koncu našega polja je bila grda, temačna globača, ki so ji rekli Pekel. Bila je podobna globokemu kotlu, obdana od treh strani s strmimi bregovi, le na eni strani je imela žrelo, ki pa se je izgubljalo v črno, skrivnostno lesovje«. 

KAJ pomeni PEKLENSKI SPREJEM?

Gre za doživetje Pekla iz črtice Prežihovega Voranca »Solzice«, pri čemer »Doživetje Pekla« predstavlja turistično zgodbo in nepozabno doživetje. Peklenski sprejem je svojevrstna inscenacija

in preplet literature, dediščine, ljudskih zgodb, kulinarike, tradicije in avtentičnosti kraja. 

 

KDO VAS SPREJME?

Peklenščki, seveda! In Lucifer!

 

KAJ JE PEKLENSKA POGOSTITEV?

Po končanem sprejemu sledi »Peklenska pogostitev«, ki ponuja:

- Hudičevo slino (šnops)

- Peklenski namaz (rženi kruh z ojstrim namazom)

- Hudičeva jajca – vsak dobi eno (prepeličja jajca pobarvana v rdečo)

- Človeškiegrehe – 2 vrsti grumpov (ta mastne in velike za velike grehe in grešnike, medtem, ko so mali grumpi predvideni za normalne in bolj običajne grehe).

 

Na voljo so turistični spominki:

Hudičeva jajca – 6 rdečih jajc  v embalaži z napisom »Spomin na Pekel«, 

Za velike grešnike – ta mastni grumpi zapakani v embalaži

Za normalne grešnike – običajni grumpi

 

Dostop do prizorišča: 

Spodaj - iz smeri Rimski vrelec 

 Zgoraj – Prežihova pot ali pot od Ivarčkega jezera, mimo koče LD Prežihovo – Kogelnika in Kumra (Šapek) do Pekla

 

PEKEL je v letu 2017 ZA INDIVIDUALNE OBISKOVALCE  ODPRT:

V času Festivala solzic:

V soboto, 19. maja ob 11.00 in 14.00  

V nedeljo, 21. maja ob 14.00

Zbirno mesto pri Solzici velikanki na križišču v Kotljah.

Vodič vas bo pospremil na pot do Pekla in doživetja.

 

PREDVIDENI DRUGI TERMINI: Srečanje pri Prežihovi bajti 10. avgust, Ravenski dnevi, Parkljada, začetek decembra

 

ZAKLJUČENE SKUPINE: kadarkoli ob lepem vremenu; ob najavi vas na dogovorjenem prostoru pričaka vodič in vas z razlago, pospremi do Pekla.

 

INFORMACIJE: Renata Picej 041/759 490

Oglasni prostor

Organizatorji

Društvo Solzice -